LEIKITÄÄNKÖ HETKI?

01/26/2021

"Se on kunnianosoitus sille hetkelle elämässämme, missä olimme vielä auki maailmalle."

Taiteilija Sophia Ehrnroothin installaatio Unelmien kenttä tuo tyhjälle jalkapallostadionille yli kaksituhatta jalkapalloa, jotka muistuttavat kaikkien oikeudesta leikkiä ja unelmoida. 

"Rooman kokemuksesta jäi vielä mieleen se, että haluaisin toteuttaa installaation alkuperäisen vision mukaisesti - isolla stadionilla ja tuhansilla jalkapalloilla. Nyt meillä on oikeat yhteistyökumppanit ja kapasiteetti toteuttaa teos siinä mittakaavassa kuin se oli alun perinkin suunniteltu", taiteilija Sophia Ehrnrooth kuvailee Helsingissä toteutettavan installaation taustaa.

Installaation tavoitteena on lisätä empatiaa ja herätellä aikuisia samaistumaan lasten ja nuorten tunnekokemuksiin. Sillä halutaan myös muistuttaa, ettei taiteen tai urheilun tarvitse olla niin vakavaa ollakseen silti merkityksellistä.

"Haluan herättää keskustelua nuorten unelmoinnista ja sen mahdollistamisesta. Myös kritisoida niitä urheilumaailman puolia, jotka tappavat helposti ilon ja leikin pelistä - luovuus ja vapaus kehittyä omassa tahdissaan on tärkeää niin urheilussa kuin taiteessakin", Ehrnrooth toteaa.


"Installaatio on osana laajempaa Leikitään hetki -kampanjaa, jolla haluamme antaa nuorille mahdollisuuden kertoa unelmistaan ja aikuisille tilaisuuden tarkastella omaa asennoitumistaan nuorten unelmia kohtaan. Onko se oikeasti tukevaa vai ehkä hyväntahtoisen, mutta lannistavan realistista?" hän jatkaa.  

Jokainen kohtaa väistämättä elämässään vaikeuksia, ja harva pääsee juuri siihen unelmaan, josta on lapsena haaveillut. Ehrnroothin mukaan sen tunnustaminen vaatii aikuisilta viisautta ja ymmärrystä. On tärkeää tukea lasten unelmia ja haaveita ja tiedostaa, että uusia haaveita ja unelmia voi syntyä läpi elämän.

Tässä kenties kiteytyy installaation ja Leikitään hetki -kampanjan sanoma.

"Teos ei oikeastaan kerro jalkapallosta vaan siitä elämän kohdasta, missä olimme vielä auki maailmalle rajoituksistamme huolimatta", Ehrnrooth päättää.

LUE KOKO HAASTATTELU FABULA MEDIAN SIVUILTA. 

Kuvat: Stefan Bremer